Stor guide - bästa tipsen när du ska köpa begagnad elbil

Intresset för att köpa begagnad elbil har vuxit snabbt i takt med höjda bränslepriser och bilskatter. Den som gör ett bra begagnatköp kan se fram emot ett ekonomiskt bilägande. Men det finns en del du ska tänka på innan du köper en begagnad elbil. Vi på Blipp har gått igenom de viktigaste sakerna för att du ska göra en säker och bra begagnataffär.

Köp elbilen med blipp

Statistik som Blipp tagit fram visar att antalet begagnade elbilar har ökat med över 100 procent det senaste året Utbudet är trots allt ganska litet och det handlar om cirka en procent av begagnatmarknaden som är helt elektriska. Ganska många köpare slåss om få bilar, så det är lite säljarens marknad än så länge.

Batteriet

Många som ska köpa en begagnad elbil oroar sig över batteriet. Men det har visat sig att de håller bra i nästan alla bilmodeller. Farhågorna om batteriets kapacitet har kommit på skam i takt med att batteriutvecklingen har tagit ytterligare stora kliv framåt de senaste åren. Statistiken från försäkringsbolag visar att batterierna håller bra och har få skador.

Du bör dock se upp för bilar som stått still länge utan att laddas. Många elbilstillverkare erbjuder en relativt lång garanti på batterier, mellan 5 och 8 år (100 000 – 200 000 km) beroende på märke och bilmodell. De största riskerna när det gäller batteriernas livslängd är extremt varma och kalla temperaturer och alltför frekvent snabbladdning.

Räkna på eventuell batterihyra

Hos en del bilmärken, främst Renault, måste du hyra batteriet istället för att köpa det. Du betalar en leasingavgift varje månad. Kostnaden baseras på din körsträcka. Vid begagnatköp följer leasingavtalet med automatiskt. Därför är det viktigt att kontrollera med säljaren om batteriet ingår eller är leasat, så att du inte står med en månadskostnad som du inte hade räknat med.

Efterfrågan & andrahandsvärde

Många tycker att miljöfrågor och låga utsläpp är viktiga samt har ekologiska värderingar och är intresserade av att köra elbil. Detsamma gäller för människor som gärna vill ligga i teknikens framkant. Detta innebär att det finns en stor efterfrågan på elbilar. Försök ändå att välja en modell som kan vara modern om några år när det är dags att byta. Vissa äldre elbilar kan ha en kort räckvidd och kan eventuellt bli svårsålda i framtiden.  

Välj en modell som passar dina behov

Överväg noga hur stor bil du behöver och hur lång räckvidd du behöver. Ska du ha elbilen som andrabil kanske det räcker med 10-15 mil. Åker du ofta med familjen på fjällsemester är en stor Tesla med 50 mils räckvidd och gratis superladdning är mer passande. Tänk på att de officiella räckviddssiffrorna inte stämmer i verkligheten, särskilt inte vid snabb landsvägskörning i kallt väder.

Se till att du kan ladda bilen

Det enklaste är om du kan ladda bilen hemma där du bor. Att hela tiden behöva ladda din bil på en laddstation blir både jobbigt och tidskrävande. Laddning i ett vanligt vägguttag är möjligt, men kan vara farligt ur elsäkerhetssynpunkt om du har en äldre elinstallation. En riktig laddstation vid bostaden är säkrare och laddar snabbare.

Köp elbilen med blipp

Laddkablar och reseladdare

Laddkablar till elbilar är relativt dyra att köpa till. De kostar flera tusen, så se till att alla laddkablar följer med vid köpet. Det ska vara en för laddning från 220 V via vägguttag, och en typ 2-kabel som kan anslutas till publika laddplatser. Kontrollera så att laddaren och kablarna fungerar och är hela.

Planera för laddstation hemma

Med en egen laddbox vid din bostad laddar du bilen säkert och relativt snabbt. En laddbox kostar mellan 5 000 och 12 000 kr plus monteringskostnad. Du kan få bidrag från staten för att sätta upp en laddbox vid bostaden. Med en laddbox kan du ladda bilen full hemma över natten och du behöver sällan ladda den vid snabbladdare utom när du kör riktigt långt.

Räkna innan du köper bilen

Elbilen har ofta lägre totala ägarkostnader, men det är långt ifrån säkert. Många bilar är dyrare än motsvarande fossila bil, men låg värdeminskning och låga driftkostnader kan göra att elbilen ger en lägre total kostnad.

Du kan räkna med att elbilens servicekostnad kommer att landa på ungefär hälften av ordinarie årsservice för en vanlig bil. Elbilen har ingen förbränningsmotor som kräver byte av olja och filter och den har ingen växellåda som behöver servas. Inte heller har den någon kamrem som behöver bytas eller några kopplingar. Med färre mekaniska komponenter som behöver ses över, sjunker kostnaden för service rejält. Gör en kalkyl och jämför den med en laddhybrid, bensin- eller dieseldriven bil. Vad är bäst för dig och ditt körmönster?